TIPPEK A HAMVAS BŐRÉRT
Külsőnk változását nemcsak fizikai- és lelki tényezők befolyásolják, hanem táplálkozásunk is. Talán elcsépelt, de helytálló a mondás: "Amit eszel, azzá leszel!
A nyers paradicsom segít megőrizni a bőr fiatalságát. Ez a zöldség ugyanis gazdag A- és C-vitaminban, amelyek a bőr rugalmasságát erősítik, emellett a bőrrák megelőzésében is fontos szerepet játszanak.
Az áfonya felveszi a harcot a ráncok ellen. Nagy mennyiségű polifenol található benne, amit a tudomány főképp öregedésgátló hatásáról ismer. Egy maréknyi áfonyában annyi C-vitamin van, amennyi az egész szervezetnek elég ahhoz, hogy rugalmas maradjon a bőrünk.
A szardínia enyhíti a gyulladást. Akárcsak a legtöbb hal, rengeteg omega-3 zsírsavat tartalmaz, amely a bőr rugalmasságát is védi. A halon kívül az olajos magvakban szintén hozzájuthatunk az értékes omega-3 zsírsavakhoz. A halak és a magvak ráadásul cinket is tartalmaznak, ami a pattanások ellen lehet nagy segítségünkre.
A sötétzöld színű zöldségek, mint például a spenót vagy a kelkáposzta rákmegelőző hatásúak, emellett magas a vastartalmuk is. A vashiány könnyen felismerhető a szem alatti sötét karikákról.
A víz feltölti a bőrt energiával. A hidratált bőr kevésbé ráncosodik, és a már meglévő szarkalábak is halványodnak. Ezért is nagyon fontos a napi két liter folyadék fogyasztása.
|